Αντγου ε.α. Σεραφείμ Παπαποστόλου

 Η Ιστορία για το Πάσχα 2001 με την Ελληνική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ) της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (34η Μ/Κ ΤΠΖ), ως ένα παράδειγμα.

 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά την επίσκεψη της στην Κίναρο τα φετινά Χριστούγεννα και όπου συναντήθηκε και με τη μοναδική κάτοικο του νησιού κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη, συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το γεγονός αυτό, που συνοδευόταν δηλαδή η κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΠτΔ) από τον νυν υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφάνη στην Κίναρο, μας θυμίζει την επίσης δυναμική του παρουσία του στο Κοσσυφοπέδιο το 2001, όπου ο τότε Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Στεφανής Αλκιβιάδης συνόδευε τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΠτΔ) κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Θα μας μείνει αξέχαστη η ικανή ‘προσωπική συμβολή’ στο να γίνει τελικά ο επίσημος εορτασμός του Ελληνικού Πάσχα του 2001 εκεί. Δηλαδή ελληνικό στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» της Ελληνικής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ), της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (34η Μ/Κ ΤΑΞ) του Ελληνικού Στρατού, που ήταν ήδη από τον προηγούμενο χρόνο ανεπτυγμένη, ως μία από τις πέντε ταξιαρχίες της Νατοϊκής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Η σημασία που ίσως θα είχε η προσωπική συμβολή του τότε, είναι δυνατό να εκτιμηθεί καλύτερα σήμερα, εάν αναλογιστούμε ότι αυτή ήταν η πρώτη και τελικά και η μοναδική φορά στην εποχή μας που πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ηγεσίας της χώρας μαζί με το Στράτευμα μας στο εξωτερικό.

Η παρουσία λοιπόν του Έλληνα Προέδρου εκεί, στο ελληνικό στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στο Ουρόσεβατς, δημιούργησε μεγάλη εμπιστοσύνη για την παρουσία της χώρας μας στα Βαλκάνια. Η επιτυχία της Ελλάδος είναι που επιβάλει και σε εμάς σήμερα, ως υποθήκη για το μέλλον μας, να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε σε ανάλογου ήθους και ακτινοβολίας εθνικά οράματα και αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία του Ελληνικού Πολισμού.

Ο ‘Ρήγας Φεραίος’ είναι εκεί και μας δείχνει το δρόμο. Είμαστε υπερήφανοι και πάλι σήμερα, το 2021, 20 χρόνια από την ευγενική και αποτελεσματική παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων μας Δυνάμεων στα Βαλκάνια και 200 (20Χ200) χρόνια από το 1821 και την ίδρυση του πλέον συγχρόνου κράτος στη περιοχή, της Ελλάδος μας.

Ακόμη και τώρα, τον Ιανουάριο του 2012, το προσωπικό εκεί συνεχίσει να προάγει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, σε κάθε ενέργειά του (ατομικά και υπηρεσιακά),εκπέμποντας μήνυμα ότι, η χώρα μας είναι δυνατή και αποφασιστική όταν αντιμετωπίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην περιοχή στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της, καθώς τα Βαλκάνια αποτελούν στρατηγικό στόχο, στον οποίο ως χώρα συμβάλλουμε στη σταθερότητα και επιδεικνύουμε τη δύναμή μας.

Τα γεγονότα του Πάσχα 2001 στην ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ.

 Ήταν τότε που είχε αποφασισθεί από τις Ελληνικές Αρχές ο επίσημος εορτασμός του Ελληνικού Πάσχα 2001, με την παρουσία του Έλληνα Προέδρου, να γίνει στο Κοσσυφοπέδιο και μάλιστα στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος». Στρατόπεδο που μόλις είχε περατωθεί με ελληνικά χρήματα βέβαια αλλά κυρίως με το προσωπικό κόπο όλων αυτών που αποτελούσαν τα στελέχη της διακλαδικής 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Ταξιαρχίας που ήταν αναπτυγμένη σε συνθήκες μάχης και με τα 1500 στελέχη της από τον Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία να εκτελούν καθημερινά τις πλέον ‘ευαίσθητες’ αποστολές της διοίκησης της Νατοϊκής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR).

Η ‘προσωπική συμβολή’, του Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Στεφανή Αλκιβιάδη, που ως υπασπιστής συνόδευε τον τότε Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο στο Κοσσυφοπέδιο, ήταν δυνατή κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης που τον περίβαλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελλάδος κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Εμπιστοσύνη τέτοια, που όπως θα διηγηθούμε παρακάτω, του έδωσε την ευκαιρία να συμβάλλει καταλυτικά στο να συμφωνήσουν ή πειστούν όλοι στην Ελλάδα ότι ήταν δυνατό να υπερνικηθούν και οι τεράστιες δυσκολίες στις αεροπορικές συγκοινωνίες από την 15η Απριλίου ευρεία χιονόπτωση. Χιονόπτωση που επέβαλε το κλείσιμο των συγκοινωνιών στα Βαλκάνια, ακόμη και των στρατιωτικών αεροδρομίων στο Κοσσυφοπέδιο και στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα ήταν να γίνει τελικά ο επίσημος εορτασμός του Έλληνα Προέδρου μαζί με την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ).

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Αλκιβιάδης Στεφανής είχε αποσταλεί εκεί από την Προεδρία και ήδη βρισκόταν για μερικές ημέρες στο Κόσσοβο Πόλιε, την έδρα της Ταξιαρχίας, για την διανομή των επίσημων προσκλήσεων του Έλληνα Προέδρου προς στις αρχές. Τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ και τις πολιτικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Όλοι αυτοί του είχαν δηλώσει την επιθυμία τους για την ευρεία συμμέτοχη τους στον εορτασμό με την παρουσία του Έλληνα Προέδρου εκεί.

Μετά από την λειτουργία της Αναστάσεως στο Κοσσυφοπέδιο, που έγινε παντού όπου υπήρχε ελληνικό τμήμα, δηλαδή σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια. Από την Μιτροβίτσα (έδρα του 507 Μ/Τ Τάγματος Πεζικού), το Ουρόσεβατς (έδρα του 501 Μ/Τ Τάγματος Πεζικού και του 34ο Τάγμα Μηχανικού, 34ου Λόχου Εφοδιασμού Μεταφορών , 34ου Λόχου Υλικού Πολέμου (ΛΥΠ) και 34ου Λόχου Τεχνικού (ΛΤΧ) στο Ελληνικό Στρατόπεδο ‘Ρήγας Φεραίος’ , το Κόσσοβο-πολιέ (έδρα Διοίκησης της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας με το 34ο Τάγμα Υγειονομικού, το 34ο Λόχο Διαβιβάσεων και τον 34ο Λόχο Στρατονομίας), την είσοδο του Κοσσυφοπέδιο στο Κάτσανικ στο τον 34ο Λόχο Ελέγχου Κυκλοφορίας και το Απόσπασμα του 34ο Λόχου Στρατονομίας στα Σκόπια.

Στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» το προσωπικό της Ταξιαρχίας που είχε την ευθύνη για την προετοιμασία του Πάσχα στο επίσημο τραπέζι του Προέδρου των 700 περίπου ατόμων, από την προηγουμένη ανέφερε ότι είχε περατώσει ήδη τις προετοιμασίες για τους Έλληνες και ξένους υψηλούς προσκεκλημένους που θα συμμετείχαν σε αυτό. Εκτός από την ελληνική αντιπροσωπεία από τους 300 Έλληνες στρατιωτικούς όλων των βαθμών, συμμετείχαν επίσης 400 ξένοι στρατιωτικοί με επικεφαλής τις διοικήσεις των πέντε Πολυεθνικών Ταξιαρχιών (των από 19 Έθνη 50.000 ανδρών) της KFOR, που ήταν τότε εκεί, καθώς και οι τοπικοί άρχοντες του Κοσσυφοπέδιου που μόλις είχαν αναλάβει τα καθήκοντα τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου , της ημέρας το Πάσχα, ήταν έντονη η χιονόπτωση στο Κοσσυφοπέδιο σε όλα τα Βαλκάνια. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πριστίνα, όπου και αναμενόταν σύμφωνα με την σχεδίαση της Ταξιαρχίας ο κ. Πρόεδρος, μας ανέφερε ότι είναι κλειστό, με το χιόνι πάνω ήδη πάνω από 40 εκατοστά. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα υπήρχαν δυσκολίες λόγω κακοκαιρίας και θυελλωδών ανέμων, που σίγουρα θα καθυστερούσαν ή θα ματαίωναν την αρχική οδική κίνηση του κ. προέδρου και των λοιπών επισήμων προς την Ελευσίνα για την εν συνεχεία πτήση του Αεροσκάφους C-130 προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πρίστινα, που εξακολουθούσε να είναι κλειστό και χωρίς να υπάρχει περίπτωση να ανοίξει αργότερα.

Το Επιτελείο της 34ης Μ/Κ Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ελλάδος από τις πρωινές ώρες εξέταζε όλες τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία, πρώτα για τις μονάδες του και την εξασφάλιση της συνέχισης εκτέλεσης των αποστολών. Αποστολών που του είχαν ήδη ανατεθεί από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Εισηγήθηκε προς στη διοίκηση της KFOR, ένα νέο Σχέδιο για την άφιξη, παραμονή και αναχώρηση του Έλληνα Προέδρου, μέσω του πολιτικού αεροδρομίου των Σκοπίων αντί του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πριστίνα (Κόσοβο Πόλιε). Η μεταφορά του τόπου αφίξεως και αναχωρήσεως του Έλληνα Προέδρου για πάνω από 90 χιλιόμετρα, οδήγησε αναγκαστικά στην αλλαγή των δρομολογίων και θα επιβάρυνε την κίνηση μέσα στα χιόνια όλων των οχημάτων, ακόμη και αυτών του πολιτικού τύπου.

Θα πρέπει να αναφερθεί και ότι υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη για τη Τακτική Σχεδίαση του επιτελείου της 34ης Ταξιαρχίας και το νέο Σχέδιο. Εμπιστοσύνη βέβαια που αποκτήθηκε τόσο από την επί ένα χρόνο επιχειρησιακή της λειτουργία (copy paste), ακριβώς δηλαδή και χωρίς τις ελληνικές παρεκκλίσεις με τις αντίστοιχες διεθνείς ταξιαρχίες και τη διοίκηση της KFOR. Εμπιστοσύνη που βασιζόταν κυρίως στις συνεχείς επιτυχίες σε όλες τις αποστολές, ακόμη και τις πλέον ‘ευαίσθητες’ που είχε ήδη είχε ολοκληρώσει μέχρι τότε. Η διοίκηση, επίσης της Ταξιαρχίας, απέκτησε εμπιστοσύνη πάνω σε πραγματικές ικανότητες της και ιδιαίτερα τις ικανότητας μάχης από τις επιτυχίες των Μονάδων της ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ και τους Έλληνες στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε ότι υπήρξε και η καταλυτική και αξιομνημόνευτη ‘προσωπική συμβολή’ του Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Στεφανή Αλκιβιάδη γιατί: « συμμετέχοντας, ως ο υπασπιστής του προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο, στη νέα επιχειρησιακή σχεδίαση των επιτελών της Ταξιαρχίας και έχοντας προσωπική άποψη για τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, που θα αναλαμβανόταν από την διοίκηση και τους άνδρες της 34ης Ταξιαρχίας, για την ομαλή και με ασφάλεια άφιξη και αναχώρηση του κ. Πρόεδρου Κωστή Στεφανόπουλο στο Κοσσυφοπέδιο, είχε το θάρρος να εισηγηθεί θετικά για την υλοποίηση της». Και όταν αργότερα, όταν ήταν αναγκασμένος από τα πράγματα «να αναλύσει και να πείσει ο ίδιος τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και της Προεδρίας για το υλοποιήσιμο της νέας σχεδίασης», ήταν τότε μόνο η εμπιστοσύνη στον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή που είχε για τον υπασπιστή του ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος τότε παρακάμπτοντας αποφασιστικά όλους και όλες, στην Ελλάδα και το Κοσσυφοπέδιο, τις πραγματικές δυσκολίες δήλωσε, «ο Πρόεδρος σας διατάσσει, «Πάσχα στο Κοσσυφοπέδιο». Τα γεγονότα ήταν πλέον αυτά που δικαίωσαν τον Έλληνα Προέδρο κ. Κωστή Στεφανόπουλο για την απόφαση του αυτή.