Από : Αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Κρασσά

«Ὅσα κυριεύονται στόν πόλεμο ἀνήκουν στοὺς νικητές, (Τά κατά πόλεμον κρατούμενα, τῶν κρατούντων εἶναι φάσιν, Πολιτικά 1255)». Αριστοτέλης(384-322 π.Χ), Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος.

Την 24η Φεβρουαρίου 2022, ο Πούτιν ανήγγειλε την έναρξη της «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχειρήσεως» κατά της Ουκρανίας. Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πρώτα την Kherson(Χερσώνα) και στην συνέχεια την Mariupol(Μαριούπολη), μετά από 3 μήνες πολιορκίας(24 Φεβρουαρίου-20 Μαΐου 2022), αποκτώντας τον έλεγχό της Αζοφικής Θάλασσας. Στις αρχές Ιουλίου ολοκλήρωσαν την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Donbas(Ντομπάς),[Donetsk(Ντονέσκ) και Luhansk (Λουγκάνσκ)]. Η επιχείρηση δια την κατάληψη του Κιέβου απέτυχε. Η Ρωσία κατέχει συνολικά 126,610 km2 ουκρανικού εδάφους που αντιστοιχεί στο 21% της συνολικής εκτάσεως της χώρας. 

Map showing areas of Ukraine that remain under Russian military control. 23 Aug.

Τα Σφάλματα

Είναι βέβαιο ότι ο Πούτιν ποτέ δεν φαντάζονταν ότι, ο πόλεμος θα εξελίσσονταν μ’ αυτό το τρόπο. Απέτυχε να καταλάβει την Ουκρανία εντός ολίγων ημερών και να επιβάλλει μια φιλορωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε[1]. Οι Ρώσοι επιτελείς διέπραξαν δύο μεγάλα και ένα μεγαλύτερο λάθος. Δεν εκτίμησαν ορθά τις δυνατότητες τόσο τις δικές τους, όσο και του αντιπάλου, την αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και διέσπειραν τις δυνάμεις τους σε πολλές κατευθύνσεις, σε μεγάλη έκταση.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκυ έπεισε τους συμπατριώτες του να πολεμήσουν σκληρά για τις λίγες πιθανότητες που τους έδινε η τεράστια διαφορά ισχύος των δύο χωρών. Απέτρεψαν την κατάληψη της πρωτευούσης, ανακατέλαβαν το Χάρκοβο και σταθεροποίησαν το μέτωπο. Η γενναία στάση των Ουκρανών συνέβαλλε στην αποστολή βοήθειας από πολλές χώρες και ειδικότερα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αρχική επιθετική ορμή των ρωσικών στρατευμάτων έχει μειωθεί κατά πολύ.

Η Διεξαγωγή

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι το αποτέλεσμα σκληρών μαχών, στις οποίες κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το πυροβολικό και η εκτεταμένη χρησιμοποίηση των Drones. Υπολογίζεται ότι από πλευράς επιτιθεμένων έχουν ριχθεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, χωρίς να υπολογίζονται οι ρουκέτες και οι πύραυλοι, ενώ από τους αμυνόμενους 900.000. Το ουκρανικό πυροβολικό, την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2022, στις μάχες του Kramatorsk(Κραματόρσκ) και Sloviiansk(Σλοβιάνσκ) της επαρχίας (Λουγκάνσκ), κατανάλωσε σε 20 ημέρες την ετήσια παραγωγή των ΗΠΑ σε βλήματα 155 χιλ.(Οι αριθμοί υπολογίζονται κατά εκτίμηση, προερχόμενοι από διάφορες πηγές).

M777 howitzers already engaging enemy forces along entire frontline -  General Staff

To M777, το αμερικανικό πυροβόλο των 155 χιλ, έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή του πολέμου.

Σημαντική ήταν η βοήθεια από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχου Έλον Μάσκ, οποίος ενεργοποίησε το σύστημα δορυφόρων Starlink για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου(ενεργοποιείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά). Δώρισε επίσης στην Ουκρανία χιλιάδες τερματικά (πομποδέκτες εδάφους που συνδέονται με τους δορυφόρους), ώστε η χώρα να συνεχίσει να έχει δίκτυο επικοινωνιών, μετά την καταστροφή του υπάρχοντος από τους Ρώσσους κατά την έναρξη του πολέμου.

Τι είναι η Starlink που ενεργοποίησε ο Elon Musk στην Ουκρανία | PLUS by  gazzetta

 Ο Έλον Μάσκ

Τραυματικές Αναμνήσεις

Ο τρόπος διεξαγωγής ενός πολέμου αντανακλά το πνεύμα και την νοοτροπία που διακατέχει τους εμπλεκόμενους λαούς. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν κατά κόρο την αεροπορία, ενώ οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί το πυροβολικό. Οι ΗΠΑ έχουν τις υποδομές και είναι πρωτοπόροι στην κατασκευή των αεροσκαφών, αλλά γενικά οι προϊστάμενοι παραχωρούν περισσότερη ελευθερία ενεργειών στους υφισταμένους. Η Ρωσία έχει παράδοση στο πυροβολικό, αλλά έχει ενσταλαχτεί σ΄ όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας η επιθυμία να ελέγχουν τα πάντα. Οι Σταλινικές εκκαθαρίσεις[2] άφησαν το αποτύπωμά τους στους Ρώσους και διαμόρφωσαν ένα κλίμα ανασφάλειας στο προσωπικό. Η «Δαμόκλειος Σπάθη» της τιμωρίας έχει προσδώσει ακαμψία στο τρόπο που λειτουργούν οι Αξιωματικοί, ενώ ο αυστηρός έλεγχος δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία.   

Οι Απώλειες

Οι μέχρι τώρα απώλειες των εμπολέμων είναι αναμφισβήτητα μεγάλες, χωρίς να είναι δυνατή επιβεβαίωση τους, καθόσον κάθε χώρα και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων παρέχουν διαφορετικούς αριθμούς. Η Ουκρανική Κυβέρνηση δήλωσε ότι οι νεκροί στρατιωτικοί της ανέρχονται σε 10.000, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι Ρώσων στρατιωτικών σύμφωνα με το BBC ανέρχονται σε 5.701[3]. Ο φόρος αίματος των αμάχων είναι μεγάλος, καθώς εκατοντάδες πολίτες Ουκρανοί εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα και πολλοί περισσότεροι να τραυματίζονται[4].

Η Συνέχεια

Οι Ρώσοι είναι σαφές ότι θα ήθελαν να κάμψουν την θέληση των Ουκρανών να συνεχίσουν να μάχονται. Θα επιθυμούσαν επίσης να είχαν καταλάβει περισσότερα εδάφη. Οι Ουκρανοί δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, μέχρι να εκδιώξουν τους εισβολείς από την πατρίδα τους. Από την πλευρά τους οι Ρώσσοι διαθέτουν μεγάλες εφεδρείες και τεράστια αποθέματα εφοδίων και όπλων και επιθυμούν να διατηρήσουν τα εδαφικά τους κέρδη. Οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Χερσώνας, προκειμένου να ελέγξουν τον ποταμό Δνείπερο. Η απελευθέρωση κατεχομένων περιοχών θα αποφέρει τόσο τακτικά όσο και ψυχολογικά αποτελέσματα.

Η Βοήθεια από την Δύση

Οι φρικαλεότητες που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της Ουκρανίας κινητοποίησαν τους ευαισθητοποιημένους ανά τον κόσμο πολίτες. Οι κυβερνήσεις έστειλαν δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και επέβαλαν κυρώσεις στον Πούτιν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντος του. Μέχρι τώρα οι Ουκρανοί έχουν δεχθεί τεράστια βοήθεια[5] από την Δύση σε παντοειδές στρατιωτικό υλικό. Η εξοικείωση τους με τα νέα μέσα θα απαιτήσει κάποιο χρόνο, αλλά θα τους δώσει την δυνατότητα επιθετικής επιστροφής. Το ίδιο διάστημα οι ρωσικές μονάδες θα αναδιοργανωθούν και θα αναπληρώσουν τις απώλειες τους. Ουδείς εκ των εμπολέμων είναι έτοιμος για την σύναψη ανακωχής. Απ’ ότι φαίνεται ο πόλεμος θα είναι μακρύς και θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος.

Javelin | laststandonzombieisland

Οι Ουκρανοί απεικόνισαν την Παναγία με το αντιαρματικό FGM-148 Javelin(ακόντιο).

Προς το παρόν οι εμπόλεμοι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν ένα ατύχημα σε κάποιο πυρηνικό σε κάποιο σταθμό πυρηνικής ενεργείας και ειδικότερα σ’ αυτόν της Zaporizhzhia( Ζαπορίζια[6]), οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Η Χρήση πυρηνικών ή χημικών όπλων, θα προκαλέσει την συμμετοχή και άλλων χωρών, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ukraine war: Zelensky warns Russian soldiers at Zaporizhzhia nuclear plant  - BBC NewsRussia-Ukraine updates: Kyiv runs nuclear disaster drills near Zaporizhzhia  plant | News | DW | 17.08.2022

                                                     Ο σταθμός πυρηνικής ενεργείας της Zaporizhzhia( Ζαπορίζια)

Ο Ενεργειακός Πόλεμος

Η διεθνής υποστήριξη θα μειώνεται όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, ειδικά καθώς τα έθνη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής που προέρχεται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Σε δημοσκόπηση 10 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις τους δίνουν υπερβολική προσοχή στην Ουκρανία σε σχέση με τα προβλήματά τους.

Η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα από την πώληση πετρελαίου για τη χρηματοδότηση της εισβολής. Αυτό σημαίνει ότι έχει την πολυτέλεια να παραιτηθεί από έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, τα οποία προετοιμάζονται για μαζικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Το 2023 αναμένεται η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία, να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Από την άλλη πλευρά, η απουσία ξένων επενδύσεων θα επιφέρει μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των Ρώσων.

Ο Κρατικός Μηχανισμός

Έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας δεν κατέρρευσε και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα μισθοδοτούνται κανονικά. Νοσοκομεία και σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν. Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι μετέφεραν εκατομμύρια Ουκρανούς μακριά από τα πεδία των μαχών και σε άλλες γειτονικές χώρες. Τα υπουργεία συνεργάστηκαν με εθελοντές για την παράδοση ανθρωπιστικών αγαθών και φαρμάκων σε όλη τη χώρα. Το κράτος, παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του.

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Έχει επιβεβαιωθεί ανά τους αιώνες ότι η επίθεση χαρίζει την νίκη. Ο Θουκυδίδης έγραψε: «Ὁ στρατός, ὁ ὁποῖος έπιτίθεται χωρίς ἀνάπαυλαν, μέγαν τρόμον φέρει εἰς τὸν ἐχθρόν», (Πελοποννησιακός Πόλεμος βιβλίον 4). «Πολεμῶ σημαίνει ἐπιτίθεμαι»,. Φρειδερίκος Β΄[7](εκπαίδευση άρθρο 2). «Ἡ ἄμυνα ἀποτελεῖ τὸ προοίμιον, τήν προετοιμασίαν διά τὴν ἐπίθεσιν, πέραν τούτου δεν ὑπάρχει λόγος ὑπάρξεώς της», Ναπολέων (Απομνημονεύματα, τόμος 9, σελ. 62).

Την 24η Αυγούστου 2022, με την ευκαιρία της 31ης επετείου ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο Ζελένσκυ διεμήνυσε: «Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει παρά μόνον αφού απελευθερωθούν όλα τα ουκρανικά εδάφη που σήμερα ελέγχονται από τον εισβολέα, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Κριμαίας». Οι Ουκρανοί εφόσον επιθυμούν να αποκαταστήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα πρέπει να επιτεθούν και να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ρωσο-ουκρανικός Πόλεμος προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα.

Λίγοι ήσαν αυτοί που πίστευαν ότι θα έβλεπαν ξανά σε τέτοια έκταση κατασκευή χαρακωμάτων, τα οποία παραπέμπουν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων φορητών αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων εξέπληξε τους πάντες.

Το αξίωμα «Όταν το πεζικό προχωρεί τα πάντα προχωρούν, όταν συμπτύσσεται τα πάντα συμπτύσσονται», φαίνεται να έχει διαχρονική ισχύ. Αυτός ο πόλεμος πιστοποίησε την αξία του εκπαιδευμένου και αποφασισμένου στρατιώτη του πεζικού.

Τα μεταφορικά, ο εφοδιασμός και η αποτελεσματική συντήρηση εξασφαλίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μαχίμων μονάδων. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται σκληρή προσπάθεια και επαγγελματική συνείδηση.  

Στο πόλεμο δεν υπάρχει δόγμα ιερόν και απαραβίαστο, αναλόγως των περιστάσεων το πάν μπορεί να είναι ορθό και εσφαλμένο. Στο τέλος όλα θα κριθούν εκ των αποτελεσμάτων και όχι εκ των προθέσεων.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι μακρύς και παρατεταμένος. Η έκβαση του πολέμου θα εξαρτηθεί από:

  1. Την αντοχή και την θέληση των εμπόλεμων σε όλα τα επίπεδα(Ηγεσία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λαός)
  2. Την συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστηρίξεως στους Ουκρανούς από την Δύση.
  3. Την ευαισθησία της κοινής γνώμης των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
  4. Το απρόβλεπτο γεγονός.

Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς

Αύγουστος 2022

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 

[1] Ο Πούτιν δικαιολόγησε την επίθεση κατά της Ουκρανίας επικαλούμενος:

  1. Την προστασία των ρωσόφωνων πολιτών των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων είχε αναγνωρίσει από την 21η Φεβρουαρίου 2022.
  2. Την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας από την εθνικιστική ηγεσία της.
  3. Την απαγόρευση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την αποστρατικοποίηση της προκειμένου να προστατεύσει την Ρωσία.

[2] Ο Ιωσήφ Βησσαριώνοβιτς Τζουγκασβίλι(18 Δεκ 1878-5 Μαρ 1953), ο επονομαζόμενος Στάλιν(ατσαλένιος), για να εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα και για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, διέταξε την σύλληψη και την εκτέλεση μετά από προκατασκευασμένες δίκες εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων. Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία της εποχής, κατά το 1937 και το 1938 η ΕΝ Κα Βε Ντε (Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) συνέλαβε 1.548.366 άτομα, εκ των οποίων 681.692 εκτελέστηκαν, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.000 εκτελέσεις ανά ημέρα. Από τα 139 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Κουμμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενώσεως κατά το 17ο συνέδριο(1934) εκτελέσθηκαν τα 98, μέχρι το 1936.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Στάλιν; Ούτε καν η Eurovision! | Alfavita

[3] Σύμφωνα με τo BBC και  τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona, από τους 5.701 καταγεγραμμένους θανάτους Ρώσων στρατιωτικών, έως τις 18 Αυγούστου 2022, το 17% (966) είναι αξιωματικοί και οι υπόλοιποι στρατιώτες(4.735). Το 40% των απωλειών προέρχεται από το Πεζικό και τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 15.000, ενώ το Ουκρανικό Υπουργείο Αμύνης υπολογίζει τους νεκρούς του ρωσικού στρατού σε 45.850(25 Αυγ 2022). Οι νεκροί στρατιώτες προερχόμενοι από τις επαρχίες Ντονέσκ και Λουγκάνσκ ανέρχονται σε 3.367, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Αμύνης. Οι νεκροί άμαχοι υπολογίζονται μεταξύ 12.000 και 28.000(Ουκρανία) και 5.514(ΟΗΕ).

[4] 6,7 περίπου εκατομμύρια καταγεγραμμένοι πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να περιλαμβάνονται εκείνοι που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους(Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει περίπου 11 εκατομμύρια συνοριακές διελεύσεις από την Ουκρανία και 4,7 εκατομμύρια επιστροφές).

[5] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ(Αφορά μέρος των οπλικών συστημάτων που έχουν αποσταλεί)

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Η Ουκρανία έχει παραλάβει περισσότερα από 300 συστήματα βαρέος πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλ. 190 ρυμουλκούμενα(134 M777 από τις ΗΠΑ και άλλα από άλλες χώρες) και 130 αυτοκινούμενα (το CAESAR από την Γαλλία, το PzH 2000 από την Γερμανία και άλλα).

Extended production of French Nexter CAESAR 155mm self-propelled howitzer |  April 2018 Global Defense Security army news industry | Defense Security  global news industry army 2018 | Archive News year High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) | Lockheed Martin

Το CAESAR από την Γαλλία        Το PzH 2000 από την Γερμανία             Το HIMARS από τις ΗΠΑ

Ο ουκρανικός στρατός μέχρι στιγμής έχει λάβει δώδεκα HIMARS(High Mobility Artillery Rocket Systems, Υψηλής Κινητικότητας Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού) και 12 συστήματα M270 MLRS( Multiple Launch Rocket System, Πολλαπλοί Εκτοξευτές Ρουκετών). Τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει για την προσβολή αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς επίσης για την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών της μεγαλύτερης οδικής γέφυρας στο ποταμό Δνείπερο (Antonviskiy Bridge).

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Δύση περισσότερα τεθωρακισμένα για να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες της. Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα έχει λάβει πάνω από 300 άρματα μάχης T-72 σοβιετικής κατασκευής από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Αναμένεται η παράδοση αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams και  γερμανικών Leopard 2. Η Ουκρανία έχει παραλάβει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από χώρες  εντός και εκτός του ΝΑΤΟ . 

DRONES

Στις αρχές του πολέμου, η Ουκρανία χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τα τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB-2 drones, τα οποία καθοδηγούνται με λέιζερ και δύνανται να προσβάλλουν στόχους με τις 2 βόμβες MAM(Lightweight Smart Micro Munition, Έξυπνες Μικρού Mεγέθους Βόμβες, οι οποίες καθοδηγούνται με λέιζερ) Οι ΗΠΑ έχουν στείλει εκατοντάδες άλλα drones, συμπεριλαμβανομένου ενός απροσδιόριστου αριθμού «καμικάζι» Switchblade 600 (αναπτυσσόμενων πτερύγων) μίας χρήσεως, που φέρουν κεφαλές διάτρησης αρμάτων μάχης και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό στόχων. Η Ουκρανία έχει ζητήσει πιεστικά για πιο προηγμένα drones μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να επιβιώσουν από ραδιοπαρεμβολές και παρεμβολές GPS και να βασίζονται σε δορυφορικές επικοινωνίες για έλεγχο και πλοήγηση.

Incredible Success Of Ukraine's Bayraktar TB2: The Ghost Of Snake Island -  Naval News   Biden is considering supplying Ukraine with easy-to-use US-made  'Switchblade' kamikaze drones - Henry Club

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 2.000 φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, ή MANPADS (MAN-Portable Air Defense Systems, Φορητά Συστήματα Αρεαμύνης) όπως Stingers και άλλα παρόμοια όπλα. Τέτοια συστήματα είναι αποτελεσματικά εναντίον μαχητικών ελικοπτέρων και αεριωθούμενων αεροσκαφών που ίπτανται σε χαμηλά ύψη. Η Ουκρανία έχει ζητήσει εισέτι από τη Δύση να την προμηθεύσει με συστήματα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που θα είναι ικανά να καταρρίψουν πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη σε μεγάλα ύψη.

Έχει λάβει αρκετά σοβιετικά συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 από τη Σλοβακία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δεσμευτεί να δώσουν στην Ουκρανία δύο συστήματα αεράμυνας μεσαίας εμβέλειας NASAMS(National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System Εθνικό/Νορβηγικό Προηγμένο Πυραυλικό Σύστημα Επιφανείας-Αέρος).

Norway to upgrade its NASAMS missile system capabilities! - YouTube

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με 30 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, αλλά δεν τα έχει παραλάβει ακόμη.

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ήταν απρόθυμοι να την προμηθεύσουν, φοβούμενες ότι θα προκαλούσαν τη Μόσχα, η οποία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη θα ισοδυναμεί με την συμμετοχή του στο πόλεμο. Τον Μάρτιο, το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας για την παράδοση των σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, μέσω αμερικανικής βάσης στη Γερμανία, επικαλούμενο το κίνδυνο κλιμακώσεως της εντάσεως μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία έχει το δικό της στόλο MiG-29s, αλλά δεν είναι σαφές πόσα από αυτά και άλλα τζετ εξακολουθούν να είναι επιχειρησιακά. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σλοβακία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει MIG-29 που διαθέτει στην Ουκρανία, καθώς αναμένει την παράδοση αμερικανικών αεροσκαφών F-16 FIGTER, αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ακόμη.

ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επίσης παράσχει στην Ουκρανία μεγάλο αριθμό φορητών αντιαρματικών όπλων, τα οποία κατέστρεψαν πολλά ρωσικά άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα.

  1. MILAN (Missile d'Infanterie Léger Antichar, Ελαφρύς Αντιαρματικός Πύραυλος Πεζικού) είναι ένα γαλλο-γερμανικό αντιαρματικό σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων. Άγνωστος Αριθμός.
  2. NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon ή Next Generation Light Anti-armour Weapon), από την σουηδική εταιρεία Saab Bofors Dynamics, 6.900 πύραυλοι.
  3. FGM-148 Javelin(ακόντιο), or AAWS-M(Advanced Anti-Tank Weapon System-Medium) είναι ένα αμερικανικής κατασκευής φορητό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα σε χρήση από το 1996, συνεχώς αναβαθμιζόμενο, 6.500 πύραυλοι.
  4. BGM-71 TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire guided) "Αντιαρματικός πύραυλος αμερικανικής κατασκευής οπτικά καθοδηγούμενος με την βοήθεια εκτυλισσόμενου σύρματος, 1.500 πύραυλοι.

MILAN | The guided anti-tank missile that is the symbol of change - YouTube The NLAW that proves effective against Russian Ground Forces in Ukraine -  YouTube The US Javelin Missiles that slowed down Russian ground invasion in Ukraine  - YouTube BGM-71 TOW Anti-tank missile | WIRE GUIDED WONDER - YouTube

[6] Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1995, Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο και παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες, ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και συνολικά 700 MW, αρκετή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση 4 εκατομμυρίων σπιτιών. Το πυρηνικό εργοστάσιο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί. Η μονάδα 1 είναι εκτός λειτουργίας. Οι μονάδες 2 και 3 έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο προκειμένου να αποθερμανθούν. Η μονάδα 4 λειτουργεί σε ισχύ 690 MW. Οι μονάδες 5 και 6 είναι σε διαδικασία αποθέρμανσης. Το εργοστάσιο βρίσκεται νοτίως του Δνείπερου, σε περιοχή που ελέγχεται από τους Ρώσους, ενώ η πόλη της Ζαπορίζια κείται βορείως του ποταμού και ανήκει στους Ουκρανούς. Το ουκρανικό προσωπικό έχει παραμείνει στις θέσεις του και συνεχίζει να είναι υπεύθυνο για την λειτουργία του, βρισκόμενο σε συνεχή προστριβή με τους Ρώσσους.

[7] Ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας μέλος του Οίκου των Χοεντσόλλερν (1712-1786), ο επικαλούμενος και Μέγας, ήταν βασιλιάς της Πρωσίας από το 1740 έως το 1786). Κατά την βασιλεία του κατέστησε την Πρωσία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη.

Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας - Polls and Politics